کابلها وظیفه انتقال توان از منابع تغذیه مانند ترانسفورمر و دیزل ژنراتور به مصرف کننده را بر عهده دارند. این تجهیز علاوه بر انتقال توان، وظایفی از قبیل هدایت اتصال کوتاه به سمت منبع، ایجاد ولتاژی امن جهت پرسنل از طریق سیستم ارت و ایجاد اتصال کوتاه بالا جهت تشخیص کلیدها و رله ها را بر عهده دارد. سایزینگ کابل به صوورت ناصحیح سبب افزایش دمای این تجهیز، ذوب شدن و ایجاد اتصال کوتاه، عدم حفاظت جان پرسنل و عملکرد ناصحیح کلیدهای حفاظتی خواهد شد. در این مقاله نکات مهم در خصوص انتخاب کابلها به همراه فرمول محاسبه مربوطه آورده شده است.
در انتخاب سطح مقطع، بایستی به موارد زیر دقت نمود.
جریان عبوری از کابلها مهمترین عامل در انتخاب این تجهیز میباشد. با افزایش جریان عبوری سطح مقطع مربوطه افزایش خواهد یافت. همچنین جهت تغذیه بارهای روشنایی بایستی از کابلهای 1/5x3 و جهت تغذیه پریزها بایستی از کابلهای 2/5x3 استفاده نمود.
جنس هادی میتواند مسی و یا آلومینیومی باشد. هادیهای مسی جریان نامی بیشتری در سطح مقطع یکسان از خود عبور میدهند. با این حال توصیه میشود در مسافتهای کوتاه از کابلهای آلومینیومی استفاده شد. چرا که کابلهای آلومینیومی بسیار ارزانتر خواهند بود. (به ازای جریان یکسان قیمت کابل مسی حدوداً 5 برابر خواهد بود.)
عایقها عمدتاً از جنس PVC و یا XLPE میباشد. کابلهای XLPE به دلیل قدرت عایقی بیشتر، انتقال حرارت بهتر و تحمل دمای بالاتر، جریان بیشتری را از خود عبور میدهند. با این حال عایق فوق به شدت محکم بوده و کابل با عایق XLPE بسیار سخت و اجرای آن دشوار خواهد بود. توصیه میشود در مسیرهای بدون خم و با آمپراژ بالا از این عایق استفاده شود.
کابلهای تک رشته جریان بیشتری نسبت به کابلهای چند رشته از خود عبور میدهند. با این حال اجرای کابلهای چند رشته در سایزهای بزرگ مانند 240 بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین توصیه میشود کابلهای سایز کوچک را چند رشته انتخاب کرده و کابلهای سایز بزرگ را تک رشته انتخاب کنیم.
با توجه به فضاهای موجود و تجهیزات نگهدارنده کابل مانند سینی، لدر، لوله و داکت، نحوه نصب مشخص شود. کابلها با توجه به نحوه نصب خود جریان مشخصی میتوانند از خود عبور دهند. گاهی میتوان برای افزایش جریان عبوری از یک کابل، به جای تغییر سطح مقطع آن، تنها نحوه نصب آن را تغییر داد.
افزایش دمای محیط عملکرد، سبب کاهش ظرفیت کابل خواهد شد. به همین منظور توصیه میشود کابلهای اتاق سرور در راهرو سرد قرار داده شوند.
تعدد کابلهای عبور دهنده جریان در کنار هم سبب تولید گرما و کاهش ظرفیت کابلها خواهد شد.
در اثر عبور جریان از کابلها افت ولتاژ ایجاد خواهد شد. هرچه فاصله بین کابلها بیشتر بوده، سایز کابل کمتر باشد و یا مسیر انتقال توان بیشتر باشد، افت ولتاژ بیشتر خواهد بود.
در دیتاسنترها بایستی سیستم ارت TNS اجرا شود که نیازمند 5 رشته کابل برای انتقال توان میباشد. این 5 رشته شامل 3 رشته فاز، یک رشته نول و یک رشته هادی حفاظتی میباشد. متأسفانه در اکثر موارد مشاهده میشود که تعداد هادیهای حفاظتی با تعداد مدارات موازی شده برابر نمیباشد که میتواند سبب آسیب دیدن افراد در صورت برق گرفتگی و عدم عملکرد صحیح تجهیزات حفاظتی شود.
برای محاسبه سایزینگ کابل میتوان از فرمول زیر استفاده نمود.
IC جریان نامی عبوری با توجه به نحوه نصب کابل، جنس هادی کابل و جنس عایق آن میباشد. برای دریافت جداول مربوط به این جریانها میتوانید از استاندارد IEC60364-5-52 استفاده کنید. نمونه ای از این جداول برای نحوه نصب E، F و G در دمای استاندارد، برای کابل مسی با روکش PVC نشان داده شده است.
FC ضریب همجواری کابلها بوده که با توجه به نحوه نصب کابلها متفاوت خواهد بود و در استاندارد IEC60364-5-52 مشخص شده است. نمونه ای از ضرایب همجواری را که مربوط به کابلهای تک رشته میباشد در جدول زیر مشاهده کنید.
FT ضریب دمای کابلها بوده که از جدول زیر و با توجه به استاندارد IEC60364-5-52 به دست می آید.
سایز هادی حفاظتی: تعداد رشته های هادی حفاظتی بایستی برابر با تعداد رشته های مدارات موازی شده باشد. برای مثال چنانچه برای عبور 4000 آمپر جریان، از 11 مدار سه فاز سایز 240 مسی با روکش PVC استفاده نموده ایم بایستی از 11 رشته کابل مسی روکشدار سایز 120 برای هادیهای حفاظتی استفاده نماییم. سایز هادیهای حفاظتی از جدول زیر و بر حسب سایز کابل اصلی به دست می آید.
S<16 |
35>S>16 | S>35 | سایز کابل اصلی |
S | 16 | S/2 |
سایز هادی حفاظتی |
برای سایزینگ آنلاین کابل میتوانید اینجا را کلیک کنید.
این مقاله برگرفته از استاندارد IEC60364-5-52 میباشد.
بعد از ورود به حساب کاربری می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید