پروژه طراحی و مشاوره نیروگاه گازی شرکت مدیریت شبکه برق ایران

  • فیدار کوثر
  • 1403/9/3
پروژه طراحی و مشاوره نیروگاه گازی شرکت مدیریت شبکه برق ا
پروژه طراحی و مشاوره نیروگاه گازی شرکت مدیریت شبکه برق ایران

نیروگاه های گازی تولید پراکنده (CHP)

نیروگاه های گازی CHP (مخفف Combined Heat and Power) نوعی از نیروگاه های تولید انرژی هستند که به طور همزمان برق و گرما تولید می‌کنند. این نوع نیروگاه ها در مقایسه با نیروگاه های سنتی که فقط برق تولید می‌کنند، راندمان بالاتری دارند و به حفظ منابع انرژی کمک می‌کنند.CHP به فرآیند تولید همزمان برق و گرما اشاره دارد. این فرآیند با استفاده از یک منبع انرژی اولیه مانند گاز طبیعی، زغال سنگ یا زیست توده انجام می شود. منبع انرژی اولیه برای گرم کردن ژنراتور استفاده می شود که بخار تولید می کند. بخار سپس برای به حرکت درآوردن توربین استفاده می شود که برق تولید می کند. گرمای ضایعاتی حاصل از فرآیند تولید برق را می توان برای گرم کردن ساختمان ها یا فرآیندهای صنعتی استفاده کرد.

CHP مزایای زیادی نسبت به تولید برق سنتی دارد. نیروگاه‌های CHP کارآمدتر هستند، زیرا از گرمای ضایعاتی که معمولاً در اتمسفر تلف می‌شود، استفاده می‌کنند. CHP همچنین انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش می‌دهد و می‌تواند به بهبود قابلیت اطمینان شبکه برق کمک کند.

 

کاربردهای نیروگاه‌های CHP

CHP یک فناوری همه کاره است که می تواند در کاربردهای مختلف استفاده شود. برخی از کاربردهای رایج این نیروگاه عبارتند از:

  • بیمارستان‌ها: بیمارستان‌ها به طور مداوم به برق و حرارت نیاز دارند. استفاده از نیروگاه‌های CHP می‌تواند به طور قابل توجهی هزینه‌های انرژی بیمارستان‌ها را کاهش دهد.
  • مجتمع‌های مسکونی: مجتمع‌های مسکونی بزرگ می‌توانند از نیروگاه‌های CHP برای تامین برق و حرارت خود استفاده کنند.
  • کارخانجات صنعتی: کارخانجات صنعتی می‌توانند از این نیروگاه ها  برای تامین برق و حرارت مورد نیاز خود استفاده کنند.
  • تاسیسات تجاری: ساختمان های تجاری مانند هتل ها،  و دفاتر می توانند ازاین سیستم برای تامین برق و گرمای خود استفاده کنند.

 

در حال حاضر، استفاده از نیروگاه‌های CHP در ایران در حال توسعه است. با توجه به مزایای متعددی که این نوع نیروگاه‌ها دارند، انتظار می‌رود که استفاده از آنها در آینده افزایش یابد.

شرح پروژه طراحی و مشاوره نیروگاه گازی شرکت مدیریت شبکه برق ایران

شرکت مدیریت شبکه برق ایران (IGMC) به منظور تأمین برق مورد نیاز خود در فصل تابستان در نظر دارد از نیروگاههای گازی تولید پراکنده استفاده کند. این نیروگاه به گونه ای است که با شبکه سراسری سنکرون شده و با تولید برق به صورت پیوسته (Continues) مازاد برق مصرفی مجموعه را به شبکه برق سراسری میفروشد.

در این پروژه با اندازه گیری دیماند مصرفی کارفرما در ماههای مختلف و صحت سنجی آن با قبوض برق مصرفی، بیشینه مصرف برق مجموعه به دست آمده است.

سپس ژنراتور گازی با توجه به شرایط محیطی اعم از دما و ارتفاع و شرایط بار اعم از ضریب قدرت، مقدار هارمونیک و عدم تعادل سایز شده است.

در گام بعد، طرح توجیحی و دوره بازگشت سرمایه جهت ارائه گزارش مدیریتی به شرکت مدیریت شبکه برق ایران ارائه شده است. بخشی از این گزارش در شکل زیر آورده شده است.

 

نیروگاه های CHP

 

پس از آن سیستم برق رسانی مانند تابلوهای سنکرون و سیستم سوخت رسانی طراحی و به کارفرمای محترم تحویل گردیده است.

با پیاده سازی این پروژه کارفرما میتواند ضمن تأمین برق مورد نیاز خود، به شبکه برق سراسری توان مازاد را فروخته و از سود حاصله، سرمایه گذاری خود را طی مدت 5 سال (با فرض فروش برق فقط در 7 ماهه اول سال) به مرحله سوددهی برساند.